bild

Situne Dei - Guds Sigtuna

Sveriges första kristna stad med egen Vikinga Prinsessa som blev Storfurstinna och ett kristet Helgon!
Sigtuna i mitt hjärta


När jag som ung 1989 hade fått sommarsäsongsanställning som båtguide på Strömma Kanalbolag i Stockholm, träffade två tjejer på guidekursen, imponerades och förundrades jag över vilken glädje och stolthet de hade över att vara från Sigtuna och ha haft hela sin uppväxt där. Själv kom jag från Avesta, en liten bruksort och var bara så glad över att få lära mer om Stockholms spännande historia och alla sevärdheter. Föga anade jag då att jag tre år senare skulle flytta till Märsta, och efter ytterligare 12 år till Sigtuna för att här bli lika frälst som dem i denna stad.Första blomstringstiden
Staden grundades av Erik Segersäll på 970-talet och hans son blev Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung. Hans dotter Ingegerd Olofsdotter, född år 1001
blev bortgift med den ryske fursten Jaroslav och blev storfurstinna i Kiev i Rus-riket, och sedemera helgonförklarad, den heliga Anna av Novgorod.
Dominikanerklostret Sankta Maria byggdes på 1200-talet och stadens första blomstringstid varade till slutet av 1200-talet.

Under 1300-talet härjades staden av digerdöden. På 1500-talet kom reformationen och all kyrklig rikedom drogs in till staten och stadens sju kyrkor fick förfalla förutom Mariakyrkan.

Andra blomstringstiden
På 1700-talet började hantverkare slå sig ner i staden, borgmästaren bestämde att rådhus och skola skulle byggas. Men staden föll åter i sin törnrosa sömn.

Tredje blomstringstid
En ung man vid namnet Manfred Björkquist, en stor visionär och studerande i Uppsala kom år 1915 till Sigtuna på besök. Ungkyrkorörelsen som växte fram i Uppsala sökte ett centrum för sin rörelse. I Sigtuna fann Manfred en plats, vackrare än drömmen där Sigtunastiftelsen skulle byggas. Med John Åkerlund som arkitekt stod Sigtunastiftelsen klar 1917. Det är och har fungerat som en borg, ett hem, en skola och en helgedom. Gästhemmet öppnades upp under andra världskriget för vård av judiska flyktingar från koncentrationslägren.Idag tronar Sigtunastiftelsen stolt och dess två andra byggnader på tre höjder med vacker utsikt över Sigtunafjärden.På första höjden har vi Sigtunastiftelsen som har ett bibliotek, ett kapell och en frikyrka och en vacker rosengård. Sigtunastiftelsen fungerar idag som en hotell- och konferensanläggning. Det har och arrangeras föredrag, kurser och seminarier på Stiftelsen, att vara en plats för gränsöverskridande möten. 

På nästa höjd tronar huvudbyggnaden till SSHL som ser ut som ett grekiskt tempel. Sigtunastiftelsen Humanistiska läroverk, SHL invigdes 1927. Här har vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf gått i skola. 1980 gick de samman med Sigtunas andra internatskola och bildade Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk.

På tredje höjden finns Sigtuna folkhögskola som flyttade ur Stiftelsen till egen byggnad 1986 och består av förening av Sigtunastiftelsen, Sensus studieförbund och Svenska Kyrkans Unga.Sigtuna - en historisk stad för dåtiden, idag och för framtiden. 


Källa från boken "Sigtunastiftelsen en vandring genom rum & tid" och Wikipedia

Länkar
www.sigtunamuseum.se
www.sigtunastiftelsen.se
www.omstallningsigtuna.se
www.sigtunafolkhogskola.se
www.destinationsigtuna.se
www.josefinaskolan.nu
www.svsk.org
www.vafflan.se
bild
Ingegerdsringen
Bild
Manfred Björkquist
bild
Sigtunastiftelsen


 

|Tillbaka till startsidan|